Koffiestories

Een boon voor koffie-erfgoed. Beter kan je het niet omschrijven. Het zijn de interesse voor de plant, de passie voor het vakmanschap en de liefde voor het kopje dat mensen warm maken voor koffie. Ook Koffiestories als project loopt warm voor het erfgoed en de kennis die aanwezig zijn in de koffiesector.

Koffiestories

Bij het ontbijt of onderweg: een kop koffie maakt deel uit van de start van de dag. Maar koffie hoort evengoed bij pauze op het werk, als afsluiter na de maaltijd, bij taart op zondag of als bakje troost bij het afscheid van een overledene op de koffietafel.

Koffie speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Wereldwijd is koffie na water en thee de meest gedronken drank ter wereld. Geproduceerd aan de ene kant van de wereld, wordt koffie hoofdzakelijk aan de andere kant gedronken. De keten omspant de hele aardbol. Tradities rond het zetten en drinken van koffie kunnen verschillen. Maar het is toch vooral de liefde voor een dampend kopje dat ons verbindt.

Beeld: Zakken met koffiebonen worden in de haven van Les Cayes op Haïti aan boord gehesen, januari 1912. Onderdeel van het fotoalbum van de familie Boom-Gonggrijp, plantagehouders in Suriname en Curaçao. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

“Via koffie komen mensen samen, koffie verbindt mensen met elkaar, letterlijk en figuurlijk.”

Alle activiteiten

Met Koffiestories streven CAG, Plantentuin Meise, het Koninklijk Verbond van Koffiebranders en Cera naar een kwaliteitsvolle cultureel-erfgoedbeleving rond koffie: zowel in de diepte als in de breedte, laagdrempelig en participatief, met aandacht voor duurzaamheid en diversiteit in talloze facetten.

Koffiestories informeert zo veel mogelijk mensen over het koffieverleden. Van bij de plant tot in het kopje zoomt koffiestories in op objecten, botanica, verhalen en tradities, eetgewoonten en rituelen die met koffie verbonden zijn.

Koffiestories brengt het materiële en immateriële koffie-erfgoed van Vlaanderen en Brussel in kaart. Het gaat om erfgoed dat verband houdt met het onderzoeken, telen, verhandelen, verwerken, zetten en drinken van koffie. Denk hierbij aan botanisch erfgoed, bedrijfsarchief en erfgoed van koffiebranders en -handelaars, koffiemolens, -blikken en -servies in collecties en bij verzamelaars, maar ook vakmanschap bij het branden en zetten van koffie en de vele tradities waarbij koffie(drinken) een betekenisvolle rol speelt. 

Dit project wordt gerealiseerd met steun van de Vlaamse overheid.

Bekijk alle activiteiten

Beeld: Een gezelschap geniet van een tasje koffie in de tuin van fotograaf Emile Henri t'Serstevens. Collectie KIK-IRPA, Brussel.

Botanisch Koffie-erfgoed

Botanici of plantkundigen verdiepen zich in de studie van de koffieplant. Al eeuwenlang worden plant, bloemen en bessen onder de loep genomen. Ontdek hier meer over botanisch koffie-erfgoed.

Erfgoed in de koffiesector

De koffieketen kent meerdere schakels, van koffieboer over brander, tot barista. De vele objecten die nodig zijn voor het branden, zetten en drinken van koffie behoren tot ons erfgoed. Ontdek ze hier.

Immaterieel koffie-erfgoed

Het vakmanschap van de meester-brander, de verschillende tradities en rituelen waarin koffie een betekenisvolle rol speelt, … allemaal behoren ze tot het immaterieel koffie-erfgoed. Lees er hier meer over.