Immaterieel koffie-erfgoed

Het vakmanschap van de meester-brander, de verschillende tradities en rituelen waarin koffie een betekenisvolle rol speelt, … allemaal behoren ze tot het immaterieel koffie-erfgoed. Lees er hier meer over.

Koffiebrander Peter Deprez, Viva Sara Koffie, Vichte

Koffie, een kunst van boon tot kopje

Van telen, over branden, tot zetten en drinken: de weg die koffie aflegt van boon tot kopje vergt het werk van vele handen. Zo gaat er achter een kopje koffie een verhaal schuil van vakmanschap en vele tradities.

Een koffieneus selecteert de beste koffies, een meester-brander zorgt met veel passie en vakmanschap voor de beste gebrande koffie en een barista ziet het zetten van jouw kopje koffie als een kunst.

Beeld: Koffiebrander Peter Deprez, Viva Sara Koffie, Vichte.

Dialoogtafel waar koffiebranders rond het ambacht en vakmanschap van het koffiebranden in gesprek konden gaan

Immaterieel koffie-erfgoed

Hoe breng je het diverse vakmanschap en de uiteenlopende tradities rond koffie in kaart? Koffiestories zet in op het sensibiliseren en inspireren van organisaties en gemeenschappen rond het borgen van immaterieel erfgoed en vakmanschap rond koffie.

Het wil mensen bewust maken van de erfgoedwaarde van dit vakmanschap en deze tradities en ze toekomst geven door ze te documenteren en levend te houden.

Beeld: Samen met de Werkplaats Immaterieel Erfgoed (WIE) organiseerde CAG een dialoogtafel waar koffiebranders rond het ambacht en vakmanschap van het koffiebranden in gesprek konden gaan.

"Als derde meest gedronken drank ter wereld bestaan er ontelbare tradities en rituelen rond het zetten en drinken van koffie."

Beschrijving van de afbeelding

Inspiratie en uitwisseling

In samenwerking met WIE, Internationaal Comité, FMDO, FAAB, FZO-VL en Erfgoedcel Brussel brachten we de leden van deze diverse verenigingen samen op een inspiratie- en uitwisselingsmoment. In een dynamische oefening gingen zij in gesprek over diverse koffietradities.

Beeld: Deelnemers in gesprek tijdens het inspiratie- en uitwisselingsmoment.

Ethiopische koffieceremonie

Koffieceremonie

Jiote Kashun toonde ons een Ethiopische koffieceremonie. Uitgedost in traditionele kledij, brandde ze ter plaatse ruwe koffiebonen op een vuurtje. Na het malen werden de vers gebrande bonen samengevoegd met kokend water in een koffiepot, de jebena. Hierna werd de koffie sierlijk in kleine kopjes gegoten en geserveerd. Volgens de Ethiopische traditie werden er bij de koffie popcorn, graantjes en brood aangeboden: heerlijk!

Beeld: De traditionele Ethiopische koffieceremonie.

Documenteren van koffie-ambacht

CAG legde zowel het vakmanschap van het koffiebranden als het koffiezetten vast op beeld:

Het ambacht van koffiebranden door Pieter Claes, koffiebrander en eigenaar van koffiebar Madmum in Leuven

Demonstratie koffiezetten met Hario V60 waterketel en filter door Kris Van Guyse, eigenaar van koffiebar Noir in Leuven

Turkse koffie Meral Ozcan

Registreer jouw koffie-erfgoed!

De kennis van de botanicus, het vakmanschap van de meester-brander, de verschillende tradities en rituelen waarin koffie een betekenisvolle rol speelt,… Het zijn deze immaterieel-erfgoedpraktijken die samen de rijke diversiteit van de koffiecultuur vormen.

Immaterieelerfgoed.be verzamelt gewoontes, kennis, praktijken, vaardigheden, rituelen en sociale gebruiken, die generaties mensen aan elkaar doorgeven en van elkaar overnemen, verderzetten en actualiseren.

En jij? Welk koffie-erfgoed draag jij een warm hart toe?

Registreer het op www.immaterieelerfgoed.be en maak de enorme rijkdom aan praktijken mee zichtbaar.

Beeld: Meral Özcan vertelde ons met veel overtuiging over de tradities en rituelen rond Turkse koffie. CAG en WIE interviewden mensen met diverse achtergronden omtrent hun koffiegewoonten. Een introductie op www.immaterieelerfgoed.be kon niet ontbreken.