Koffiebrander Marjolein Vermeersch van Koffie Kàn in Wenduine proeft een lepel koffie bij een cupping. Collectie Koffie Kàn, Wenduine.

De zoektocht naar de beste smaak

Voordat koffie in ons kopje terecht komt, worden de boontjes door een hele reeks koffie-experten uitgebreid getest, geproefd en geselecteerd. Horen, zien, voelen, ruiken en proeven: alle zintuigen worden gebruikt om tot de beste koffie te komen.

Beeld: Koffiebrander Marjolein Vermeersch van Koffie Kàn in Wenduine proeft een lepel koffie bij een cupping. Collectie Koffie Kàn, Wenduine.

Koffieboeren sorteren koffiebonen op een plantage in Honduras. Collectie Koffie Quin, Assenede.

Sorteren

Nog voor het verschepen van de koffiebonen worden ze gecategoriseerd op basis van verschillende criteria, zoals de grootte van de boon, waar en op welke hoogte de koffie is verbouwd, hoe de bessen zijn geplukt en hoe goed de koffie smaakt.

Koffie kan ook worden gesorteerd op een aantal onvolkomenheden, zoals beschadigde of onrijpe bonen en onzuiverheden in de batches, zoals kiezeltjes of takjes. Voor de beste koffiesoorten is vooral de herkomst van de bonen belangrijk.

Beeld: Koffieboeren sorteren koffiebonen op een plantage in Honduras. Collectie Koffie Quin, Assenede.

Een plantage in Minas Gerais, Mexico. Collectie Onan Coffee & Tea, Leuven.

De exporteur proeft,…

Tijdens de weg die koffiebonen afleggen van plantage tot koffiebrander worden ze meermaals gecontroleerd door verschillende vakmensen. De exporteur verzamelt koffies van de planters uit zijn gebied in het productieland. Vaak is hij gespecialiseerd in plantagekoffies of in bulkkoffies. Na de oogst biedt hij stalen van zijn koffies aan de importeurs in de verbruikerslanden. De koffies worden door speciale proevers getest op kwaliteitseigenschappen.

Beeld: Een plantage in Minas Gerais, Mexico. Een goede exporteur weet dat de rode vulkanische grond, de hoogte, het klimaat en de weelderige jungle voor perfecte omstandigheden voor de beste koffies zorgen. Collectie Onan Coffee & Tea, Leuven.

“Een ervaren proever heeft een smaak- en geurgeheugen: van elke koffiesoort die hij in de loop der jaren dronk, onthoudt hij smaak en geur.”

Koffie testing bij trader Sopex in Antwerpen. De trader handelt al meer dan dertig jaar in koffie. Beeldbank CAG.

… en de importeur proeft

De importeur koopt de koffies van de exporteur aan en verkoopt ze op zijn beurt weer aan zijn klanten, de koffiebranders. Hij weet door ervaring en kennis precies welke kwaliteit van koffie de plantages leveren en welke koffie zijn klanten nodig hebben. Bij aankomst van de koffie in de haven nemen handelsnaties het lossen en stockeren van de koffie op zich. Wederom wordt deze door experts getest en geproefd. De importeur neemt zogenaamde uitvalmonsters en kijkt na of deze conform zijn met de vooropgestelde kwaliteit. Vrijwel alle zintuigen worden gebruikt: de groene en gebrande bonen moeten goed ruiken, aanvoelen, presenteren en, uiteraard, smaken.

Beeld: Koffie testing bij trader Sopex in Antwerpen. De trader handelt al meer dan dertig jaar in koffie. Beeldbank CAG.