De zorgzame koffieboer
Het verhaal ‘Koffie verovert de wereld’ stond alvast uitgebreid stil bij de koffieteelt op de plantages. De koffieplant is een veeleisende plant, die een humusrijke bodem, halfschaduw en een tropisch klimaat met een constante temperatuur nodig heeft.
De koffieboer verzorgt vakkundig en liefdevol zijn kostbare planten want ze moeten regelmatig gesnoeid en bemest worden. De grond rond de plant wordt gewied en geïrrigeerd. Van zaaien, ziekte- en ongediertebestrijding, over de pluk, het ontbolsteren van de koffiebessen tot het verpakken: voor de groene koffiebonen verscheept kunnen worden, vergt de teelt en de verwerking het nodige vakmanschap van de koffieboer.
Beeld: Vers ontpulpte koffiebonen, Bajawa, Indonesië. Collectie Rikolto – Vredeseilanden.
“Groene, onrijpe koffiebessen smaken enorm bitter, terwijl al te rode, overrijpe bessen eveneens een allesbehalve lekkere smaak hebben. De timing van de pluk is dan ook van het allergrootste belang. De meest kwaliteitsvolle arabica-bessen worden vaak met de hand geplukt. Zo vermijdt de bedreven koffieboer een mengeling van groene, bittere bonen en goede koffiebonen.”