Een jonge vrouw giet koffie van haar kopje in het schoteltje, 1776-1780. Wellcome Collection nr. 25219i.

Koffie verovert de wereld

Koffie: een zwarte, warme en heerlijk geurende drank, maar waaruit bestaat het eigenlijk? En waar komt het vandaan?

Door Claudia Houben, 2020. Met medewerking van Piet Stoffelen, wetenschappelijk directeur collecties, Agentschap Plantentuin Meise.

Beeld: Een jonge vrouw giet koffie van haar kopje in het schoteltje, 1776-1780. Wellcome Collection nr. 25219i.

Bloeiende koffieplant met koffiebessen, 1774. Wellcome Collection nr. 23987i.

Over koffiebonen en -planten

Een kopje koffie wordt gezet met heet water en gemalen koffiebonen. Koffiebonen zijn een product van de koffieplant, die vooral gekweekt wordt in de zogenaamde koffiegordel.

Lees meer

Kleine selectie planten uit de koffiefamilie. Rubiaceae kunnen vele vormen en kleuren aannemen. Agentschap Plantentuin Meise.

Koffiesoorten

Sinds de Europese ontdekking van de koffieplant gaan botanici op zoek naar nieuwe soorten. Er zijn vandaag 125 verschillende koffiesoorten gekend.

Lees meer

Koffieplukkers laten de koffiebonen drogen in de openlucht op een koffieplantage in Giradot, Colombia, 1930-1960. Collectie koffiebranderij De Witte Zwaan, Eeklo.

De koffieteelt en -verwerking

De koffieplant is een gevoelige plant die bovendien veel verzorging vraagt. Voor de groene koffiebonen verscheept kunnen worden, vergt de teelt en de verwerking van koffiebonen het nodige vakmanschap van de koffieboer.

Lees meer

Prent met zicht op de havens van Rhodos en Yaffa en vrijetijdsbesteding van Ottomanen, 1759. Collectie Gennadius Library.

Oorsprong

Hoewel vandaag de grootste koffieproducerende landen in Latijns-Amerika en Azië liggen, is de oorsprong van de plant én het koffiedrinken hier niet terug te vinden.

Lees meer

Een koffiehuis in Caïro, Gustav W. Seitz naar Karl Werner, ca. 1878. Wellcome Collection nr. 25224i.

Koffie en de Islamitische wereld

Vanuit het Koninkrijk Kaffa verspreidt koffie zich doorheen het Ethiopische Rijk. Via handelscontacten steekt het in de vijftiende eeuw de Rode Zee over richting Jemen.

Lees meer

Beschrijving en tekening van de koffieplant door de Venetiaanse arts Prosper Alpinus, 1592. Google Books.

Europa leert koffie kennen

In de 16de eeuw leert Europa met mondjesmaat koffie kennen dankzij de geschriften van wetenschappers en de gedetailleerde reisverslagen en -dagboeken van ontdekkings- en handelsreizigers.

Lees meer

Figuranten genieten van een tasje koffie in 16de-eeuws ‘Oud-Antwerpen’ tijdens de Wereldtentoonstelling van 1894. FelixArchief, nr. FOTO-OF#7903.

België aan de koffie

Door de sluiting van de Schelde sinds 1648 kan België lange tijd geen rol spelen in de koffiehandel.

Lees meer