
Koffie verovert de wereld
Koffie: een zwarte, warme en heerlijk geurende drank, maar waaruit bestaat het eigenlijk? En waar komt het vandaan?
Door Claudia Houben, 2020. Met medewerking van Piet Stoffelen, wetenschappelijk directeur collecties, Agentschap Plantentuin Meise.
Beeld: Een jonge vrouw giet koffie van haar kopje in het schoteltje, 1776-1780. Wellcome Collection nr. 25219i.

Over koffiebonen en -planten
Een kopje koffie wordt gezet met heet water en gemalen koffiebonen. Koffiebonen zijn een product van de koffieplant, die vooral gekweekt wordt in de zogenaamde koffiegordel.

Koffiesoorten
Sinds de Europese ontdekking van de koffieplant gaan botanici op zoek naar nieuwe soorten. Er zijn vandaag 125 verschillende koffiesoorten gekend.

De koffieteelt en -verwerking
De koffieplant is een gevoelige plant die bovendien veel verzorging vraagt. Voor de groene koffiebonen verscheept kunnen worden, vergt de teelt en de verwerking van koffiebonen het nodige vakmanschap van de koffieboer.

Oorsprong
Hoewel vandaag de grootste koffieproducerende landen in Latijns-Amerika en Azië liggen, is de oorsprong van de plant én het koffiedrinken hier niet terug te vinden.

Koffie en de Islamitische wereld
Vanuit het Koninkrijk Kaffa verspreidt koffie zich doorheen het Ethiopische Rijk. Via handelscontacten steekt het in de vijftiende eeuw de Rode Zee over richting Jemen.

Europa leert koffie kennen
In de 16de eeuw leert Europa met mondjesmaat koffie kennen dankzij de geschriften van wetenschappers en de gedetailleerde reisverslagen en -dagboeken van ontdekkings- en handelsreizigers.

België aan de koffie
Door de sluiting van de Schelde sinds 1648 kan België lange tijd geen rol spelen in de koffiehandel.