Beschrijving van de afbeelding

Koffiezetten met een grote ‘K’

Waar een tasje koffie vroeger niet meer dan een dorstlesser was dat liefst zo efficiënt en snel mogelijk werd gezet, krijgt vandaag de smaak van koffie steeds meer aandacht.

Beschrijving van de afbeelding

Het vakmanschap van de barista

Wie barista zegt, denkt aan hippe coffee bars en latte art. Achter de persoon van de hedendaagse barista gaat echter veel meer schuil: hij of zij beheerst een groot vakmanschap, waarvoor hij in de meeste gevallen zelfs een opleiding volgde.

Een goede barista kent zijn koffievariëteiten, de branding van zijn koffies en weet met welke zettechnieken bepaalde aroma’s in koffie het beste tot hun recht komen. Op cup tastings leert hij de verschillende smaken (her)kennen, om zichzelf uiteindelijk zelfs te kunnen bewijzen op diverse wedstrijden rond koffiezetten.

Beeld rechts: Op cup tastings leren barista’s verschillende smaken en aroma’s van koffies proeven en herkennen.

Video onder: Kris van koffiebar Noir in Leuven demonstreert hoe hij koffie zet met de Hario V60 waterketel en filter. Omdat een koffiefilter de smaak van de koffie kan beïnvloeden, maakt hij deze eerst nat. De smalle tuit van de ketel en het gieten met kleine, ronddraaiende bewegingen zorgt ervoor dat de koffie langzaam door de unieke filter druppelt en bijgevolg een volle smaak krijgt. Collectie CAG.

Demonstratie koffiezetten met Hario V60 waterketel en filter door Kris Van Guyse, eigenaar van koffiebar Noir in Leuven